Hiidenniemi farmilla oli touhukas mennyt kesä ja tässä kesän muisteloita kaikkien iloksi. Rakennuspuuhia tehtiin mm. kesäkeittiön osalta, navettaa on kunnostettu ja valettu uutta pohjaa. Myös uusia eläinasukkaita tuli farmille kesän aikana: ankanpoikaset kuoriutuivat ja kanat hautoivat vaihtelevasti ja riikinkukkoveljekset Arttu ja Perttu muuttivat farmille. Lue lisää kukko-poikien touhuista ja muista farmin kuulumisista!
Ei ole turha sanonta, että kesä menee nopeammin ohi kuin se tulee. Näin tänäkin vuonna ja erityisesti meillä farmilaisilla, kun tuntuu että 100-lasissa painettiin menemään koko kesä. Farmilla valmistaudutaan monen työn, rakentamisen ja korjaamisen kera kotieläinpihan avajaisiin. Avajaisia päästään viettämään keväällä 2020. Eläimet ovat jo vähän saaneet tuntumaan kävijöistä, tosin vielä pienissä ryhmissä. Sekä Hiidenniemen hirsihuviloissa että muissa lähialueen mökeissä lomaa viettäneet asiakkaat ovat käyneet meillä paikan päällä. Ali-poni on päässyt työn touhuun, kun pienimmät kävijät ovat sitä hoitaneet ja päässeet myös ratsastamaan Alilla. Bordercolliet Tahti ja Loru ovat olleet elementissään esitellessään paimentamistaitojaan. Riikinkukot Arttu ja Perttu ovat aina ihastelun aihe kaikessa komeudessaan, kumpainenkin. Meillä on ihan huippueläinjengi täällä, samoin kuin ihmiset!

Maanteiden 4H-kerho
Alkukesästä farmille muutti neljä lammasta, “4H kerholaiset” Hippa, Hipsu, Hienohelma ja Harakka. Tämä nelikko on valloittava ja tulee taatusti sulattamaan kävijöiden sydämet. Lampaat matkasivat pitkän matkan pakettiautossa, turvallisesti kyllä mutta taatusti niille itselleen jännittävästi. Vielä kun sattui olemaan kuuma päivä juuri silloin kun heidät haettiin, ajeltiin iltamyöhään farmille ja nelikko saapui yön hämärissä uuteen kotiinsa. Mahtoi olla ihmettelemistä, uudet ympäristön tuoksut mutta valot oli jo sammutettu koko farmilta! Aamulla sitten nelikko ihmetteli yhdessä uutta kotiaan ja ympäristöä, mutta nopeasti antoivat Hyväksytty-leiman farmillemme.

Finnair ja Lufthansa kaakattavat peräkanaa pihalla
Farmille muutti myös kaksi hyvin kirjavan näköistä ankkaa. Nimesimme toisen Finnairiksi ja toisen Lufthansaksi. Nämä ovat todellisia pihan kiitureita. Finnair tulee perille eli tarhaan ”illaksi kotiin”, toisella menee vähän juoksu pitkäksi ja portista ohitse..Lufthansa.

Rallikukot Arttu ja Perttu

Intian siniset väriltään ja täysveljekset, riikinkukot Arttu ja Perttu muuttivat elokuussa Jyväskylän rallien aikaan meille. Tulivat vähän pohjoisemmasta, tavattiin kuitenkin kasvattajan kanssa Pieksämäellä.
Molemmat pojat ovat hyvin uteliaita ja rauhallisia. Ne tykkäävät syödä kovasti luumuja, raejuustoa, maustamatonta rahkaa ja salaattia. Oikea fitnessdietti molemmilla 😀
Pojat seurailevat kovasti ikkunoista ulkoelämää, sisällä on hyvä tarkkailla, mitä muut kaverit touhuavat ulkona.
Kanat ovat myös muuttaneet navettaan kesätarhasta, joten mielenkiintoisia keskusteluja on tiedossa. Kukot tykkäävät kiekua aikaisin, riikkipojat kiekuvat vasta sitten kun valot sytytetään.

Me käytiin maitolaiturilla!

Kesällä käytiin eläinten kanssa Kangasniemen Syvälahdessa Myräkkä ry:n Maitolaituri tapahtumassa. Eläimet saivat maisemanvaihdosta ja näkivät maailmaan farmin ulkopuolella. Jatkossakin meillä on tarkoitus vierailla eri tapahtumissa, jos ja kun ehditään ja tämän kesäinen olikin hyvää harjoitusta eläimille.
Mikä on datapanta? Miten koirat osaavat paimentaa niin hienosti? Monta kysymystä ja ihmetyksen aihetta!

Farmin ensimmäiset vieraat olivat tänä kesänä suomalais-ranskalainen eläkeläispari, suomalaisen lapsenlapsensa kanssa. Vieraita ihmetytti eniten nautojen datapannat, jotka keräävät tietoa naudan kiimasta ja syömisestä. Muita ihmetyksen aiheita oli mm. miten kanat saavat tipuja ja miten bordercollie osaa paimentaa niin hienosti. Sekä lapset että aikuiset törmäävät meillä asioihin, joita ei varsinkaan kaupunki-ihmisille tule vastaan juuri milloinkaan eikä asioita osaa siten edes miettiä. Meillä ihmeellisen eläin- ja maalaismaailman kysymykset saa vastauksia ja maailmankuva laajenee 😊

Talvi tulee, eläimet vetäytyvät yöpuulle aikaisemmin illalla
Syksyn ja talven lähestymisen näkee eläimissä mm. siten, että niilläkin sisäinen kello aikaistaa nukkumaan menoa. Ankat pyrkivät vapaudesta takaisin tarhoihin yöksi nukkumaan ja muutenkin kaikki eläimet tuntuvat rauhoittuvan yhä aikaisemmin ja aikaisemmin yöpuulle.
Talveen valmistaudutaan farmin osalta monella tapaa: navettaan ollaan uusittu lattia ja lampaiden karsinat on myös tehty sinne, kolme tehdastekoista hevoskarsinaa on koottu, ulkona olevan pihaton aita on vaihdettu riista-aidaksi, kylmäpihatto on tyhjennetty alusista ja uudet laitettu tilalle ja kaikki 72 hiehoa on otettu sisälle. Huh heijaa! Rehusato kerättiin jo heinäkuussa, syyskuussa ahkeroitiin olkipaalien kanssa.
Rekiajelua vuoden vaihteessa
Joulukuun 9.pvä eteenpäin meillä pääsee nauttimaan rekiajelusta, säävarauksella tosin: jos on kovin jäistä tai vähän lunta, ei reellä ajo ole kovin mukavaa eikä myöskään turvallista kenellekään, reessä olijoille tai Nelli-hevosellekaan jääkelillä.Sään salliessa kannattaa hyvissä ajoin varata oma rekiajelu pienemmälle tai suuremmallekin seurueelle. Varauksen voi tehdä suoraan soittamalla tai lähettämällä sähköpostia meille tai käymällä yhteistyökumppanimme Rock and Laken verkkokaupassa sivulla https://www.rockandlake.com/fi/varaa/aktiivilomat/56771 Kannatta tehdä varaus pian, sillä tätä on jo kyselty meiltä ja tulijoita on. Tervetuloa myös teille 😊Myös Ali-ponia pääsee hoitamaan ja talustus ratsastamaan sillä tiistaisin ja perjantaisin, soita ja kysy lisää tai varaa aktiviteetti suoraan verkkokaupasta https://www.rockandlake.com/fi/varaa/aktiivilomat/56765.

Ai niin, meillä on kissavauva 😊 Hän on nimeltään Tiikeri, syntynyt heinäkuussa 2019. Seuraa hänen ja muiden eläinasukkaiden sekä farmin kuulumisia myös Instagramissa @hiidenniemi.farmi.